Лабораторія «Таємниці Кока-Коли»

IMG_20160613_153622Коли ми завітали на проект з хімії, команда якраз поверталась з польових випробувань. Одразу стало зрозуміло, що центральний об’єкт дослідження тут – Coca Cola. Вона була скрізь. Кола звичайна і кола лайт… Кола з ментосом і кола з сіллю… Кола для поливу рослин… Випарена кола… З першого погляду було видно, що усі секрети легендарного напою тут будуть розгадані. Та це й не дивно, адже основна мета проекту дослідити кока-колу, її хімічні властивості, склад та вплив на навколишнє середовище.

В проекті бере участь вісім осіб і він поділений на кілька підпроектів. Перший з них «Грядка». Учасники проекту поливають овес та IMG_20160613_153328крес-салат кока-колою, водою, та сумішшю в різних пропорціях.  У результаті було з’ясовано, що поливка колою не сприяє росту рослин – менша кількість сходить, і вони виростають меншими. Але вона дає їм солодкий присмак. Ніхто не чекав, що поливка колою змінить смак продукту. Та солодкий овес – це реальність. А ще через поливку колою, ґрунт «скис» – дуже неприємно смердить. Це мабуть пов’язане з тим, що кислота та цукор створює сприятливе середовище для розвитку бактерій.

IMG_20160621_104826 Другий підпроект «Фільтр» – чистка коли за допомогою фільтрів. У цьому підпроекті була спроба очистити колу від барвників, але вийшло так, що її вдалося очистити тільки від цукру. Фільтрів було зроблено кілька: з медичного активованого вугілля та вугілля, активованого власноруч. Окрім того, випробувалися мелене та не мелене вугілля. Виявилося, що активоване медичне вугілля виконує функції очистки найкраще. Також краща фільтрація досягається для меленого вугілля.

IMG_20160620_113923Окрема група займалась дослідженням кислотних властивостей коли – чисткою за її допомогою від іржі, розчиненням емалі та яєчної шкарлупи. Виявилось, що іржа очищуються дуже ефективно. Шкарлупа та емаль розчиняються також дуже ефективно. І зуби вона надзвичайно добре розчиняє… J Можна також використовувати колу як миючий засіб…

А ще колу випарювали. Коли робили на плиті, при великій температурі – вийшло щось на кшталт паленого цукру. А коли на піщаній бані при 400 градусах – вийшла в’язка субстанція, по консистенції схожа на дьоготь. Окрім того, було чітко видно кофеїновий малюнок на скельці, яке було розміщене над місцем випарювання. Його утворювання було пов’язане із тим, що кофеїн одразу сублімує – переходить із твердої в газоподібну фазу, і осідає на скельці…

DSC_7322За допомогою солей срібла та молібденової рідини ((NH4)2MoO4) було підтверджено факт наявності в колі фосфорної кислоти.

Крім того, в колу засипали сіль та цукерки «ментос». Виявляється, що кам’яна сіль реагує дуже бурхливо – одна ложка солі утворює більший фонтан, ніж дві таблетки «ментосу». Фонтан утворювався сантиметрів на 80.

Було весело варити (активувати) вугілля. Ми кип’ятили його у воді годину – півтори, щоб воно краще абсорбувало органіку, через більшу площу контакту. Принаймні так кажуть, що краще абсорбує. Але впевненості немає.

DSC_7312В перший день проект вітав гостей з Грузії, та запропонував їм пройти хімічний квест. Усі хто пройшли квест, були посвячені до хімічного братерства ЛПНШ.

Так. Вже поробили дуже багато всього. Ми прийшли до висновків, що колу варто завжди тримати при собі, бо це добрий розчинник солей кальцію. Її варто використовувати для зняття накипу в чайниках та іржі і, до речі, це дешевше ніж стандартні засоби. Можна використовувати для денатурації білків (маринування шашликів). Іноді її варто навіть приймати внутрішньо – існує думка, що вона допомагає при отруєнні…IMG_20160621_105303

Advertisements

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s